SPIRULINA

Pozitivní účinky na lidský organismus

 

     Spirulina je modro-zelená sladkovodní sinice, která je právem zařazena mezi tzv. superpotraviny. Botanický název této sinice je Arthrospira platensis. Spirulina, která  se dále zpracovává jako potravinový doplněk je většinou pěstována za přísných ekologických norem pouze přírodní, organickou cestou.  Aby byla Spirulina hodnotnou potravinou, musí voda, kde se pěstuje, být velmi bohatá na minerály a stopové prvky. Spirulina je svým složením velmi bohatá na vitamíny a kromě základních i vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, A, E, K a karoteny. Spirulina s jistotou dodává tělu množství minerálů (především železo, mangan, hořčík, draslík, zinek, chrom, vápník, měď a selen), stopové prvky, buněčné soli, rostlinné živiny, enzymy, chlorofyl a další prospěšné látky. Spirulina je výjimečně bohatá na základní aminokyseliny, což z ní tvoří doslova rostlinnou bílkovinnou bombu. Je tedy velmi vhodnou potravinou pro vegany a vitariány. Je jednou z potravin nejvíce bohatou na proteiny v přírodě. Všechny živiny Spiruliny jsou velmi lehce vstřebatelné. Při zpracování  Spiruliny se většinou postupuje šetrně a sinice se suší za nízkých teplot, aby byly zachovány všechny nutriční a enzymatické vlastnosti této superpotraviny.

 

     Sušená sinice se drtí na jemný prášek, který se již v této formě používá, či je lisována do tabletek. Pakliže se lisuje při vysokém tlaku, tabletky spolehlivě drží formu a není třeba přidávat žádné přídavné látky, pojiva, barviva, lepek, cukr, sóju, kukuřici, kvasnice, konzervanty a dochucovadla. Pouze takový výrobek je kvalitní.  Je třeba si pozorně přečíst etikety výrobků, kde složení  bývá uvedeno a pakliže je složením 100% sinice Spirulina, jde o správný výrobek. Spirulině se daří tam, kde je velmi čisté prostředí, čistá voda a sluneční svit. Naštěstí taková místa na Světě stále ještě jsou ( nejvíce se pěstuje na bio farmách v USA, Thajsku, Indii, Taiwanu, Číně, Bangladéši, Mongolsku, Pákistánu, Myanmaru, Řecku a Chile).

 

     Sušená Spirulina je velmi dobře stravitelná. Buněčná stěna neobsahuje žádnou celulosu a lidské trávící enzymy ji umí bez problémů rozrušit. Nelze vypichovat jednotlivé složky Spiruliny a jejich účinek, ale jako všechny ostatní zelené potraviny je třeba pochopit, že Spirulina působí celostně (např. velmi dobře působí na peristaltiku a správně funkce střev dále zajistí zdravý imunitní systém, dostatek energie a psychickou pohodu atd.). Spirulina se dá kombinovat s ostatními zelenými potravinami, téměř neexistuje kontraindikace. Neužívat by ji měli pouze lidé s fenylketonurií a při užívání léků  na ředění krve by se pacienti měli poradit s lékařem. Jako u všech zelených potravin je třeba začínat s menšími dávkami, než jsou uvedeny v návodu a postupně navyšovat. Je možné, že po začátku užívání někteří lidé pociťují jisté změny v zažívání (mírný nárůst plynatosti), je třeba se nezaleknout, tento stav velmi rychle zmizí a trávení se naopak upraví správným směrem. Jde pouze o důkaz, že se spustila očista. Někomu vyhovuje v konzumaci Spiruliny dělat pauzy (např. 3 týdny užívání a týden pauzy), ale někteří konzumenti toto vyvracejí. Je třeba tedy tuto potravinu používat tak, jak vám to vyhovuje. Je vhodná i pro těhotné a kojící ženy, děti (zde je většinou na příbalových letácích uveden opak, jde však o nařízení, které výrobci musí uvést).

Nadšení z užívání Spiruliny jsou např. sportovci, kteří udávají zvýšení výkonu a menší únavu. Rekonvalescence po onemocnění probíhá se Spirulinou rychleji. Spirulinu jistě stojí za to vyzkoušet !

 

Výzkumy a studie Spiruliny

 

V roce 1994 se v Rusku patentovalo podávání Spiruliny nemocným dětem po ozáření z Černobilu. Hodnoty radionuklidů se u nich snížily o 50%, alergická citlivost na podněty z okolí se normalizovala.

 

Skupina Carnegie Institute, World Bank, FAO doporučila Spirulinu jako nejvýživnější potravinu na planetě a to hlavně díky množství proteinů, které je mnohem vyšší než u hovězího masa.

 

Podle Citybizlist.com užívají pravidelně Spirulinu američtí a čínští atleti pro zvýšení výkonu, pro rychlejší rekonvalescenci po námaze.

 

Podle UN Food a Organizace Agrikultury je Spirulina zařazena do vesmírného programu NASA, jelikož 1g této řasy nutričně nahradí 1kg ovoce a zeleniny.